Végbélrepedés, végbélfekély: okai, tünetei, kezelése

Mi a végbélrepedés és a végbélfekély?

Mi a végbélrepedés és a végbélfekély?

A végbélberepedés és a fekély kialakulásában ugyanaz a kórfolyamat játszódik le. Mindkettő sebet jelent, a berepedés név addig él, amíg a sebgyógyulás várható időtartama nem telt le. Ha a seb várható seb gyógyulási idő után is fennál, a neve fekély.A seb akut betegség, a fekély krónikus. A seb tehát hirtelen fellépő, gyorsan lezajló jelenség, amíg a fekély hosszan elhúzódik.

Mitől alakulhat ki végbélrepedés?

A kiváltó ok az izomtevékenység szabályozásának működési zavara székletürítés során.  A két záróizomcső két különböző csíralemezből alakul ki. A belső csíralemez simaizomból álló záróapparátus, mely saját autonóm idegrendszerrel rendelkezik. A külső izomcső harántcsíkolt izom, melynek szabályozását a központi idegrendszer végzi. (székletürítés és visszatartás szabályozása). A két izomcső működésének összehangolása bonyolult folyamat, melyben a hibák lehetősége nagy.

A berepedés az esetek többségében néhány nap alatt spontán gyógyul. A fekély gyógyszeres kezelésre szintén meggyógyul. A szabályozási zavar kiküszöbölésére tartós gyógyszer használattal lehetséges.

Mik a végbélrepedés tünetei?

A végbélrepedés jól felismerhető tünetei a fájdalom, vérzés és váladékozás, mely a beteg székletürítését napi szinten fájdalmassá teszi, rontva ezáltal a beteg életminőségét. A krónikusan fennálló végbélrepedés, azaz fekély képes hosszú távon is rontani a beteg mindennapjait, mivel végbélszűkületet is okozhat. 

Többször előforduló kezeletlen végbélrepedés során a végbélnyílás körül a beteg számára zavaró, a megfelelő tisztántartást gátló növedékek jelenhetnek meg. A kezeletlen berepedés, fekély oly mértékű heges szűkületet is okozhat, mely bélelzáródást eredményez és ilyenkor csak a hasfali bélkivezetést, a sztóma lehet a megoldás.

Végbélrepedés és végbélfekély gyógyulása és kezelési lehetőségei

A végbélrepedés az esetek többségében néhány nap alatt spontán gyógyul.

A végbélfekély gyógyszeres kezelésre szintén meggyógyul.

IDŐPONT PROKTOLÓGIAI VIZSGÁLATRA

A szabályozási zavar kiküszöbölése tartós gyógyszer használattal lehetséges. A szabályozási zavar azt jelenti, hogy a végbélnek saját idegrendszere van, mely a teljes emésztési rendszer működését lefedi. Ez az idegrendszer teljesen más elv szerint működik, mint a központi idegrendszer. Ideghálóként, melyben minden sejt egyforma, nincs alá és fölérendeltség. Az akaratlagosan szabályozható záróizom működés egy hierarchikus rendszer, melyben a fő döntéshozó az agykéreg. Maga a reflexkör az a gerincvelő székletürítési és tartási központjában helyezkedik el. A kettő között még több szabályozási rendszer működik a központi idegrendszerben. A kétféle szabályozási típus összehangolása bonyolult, ezért a hibalehetőségek száma végtelenül nagy. A szabályozási zavar egy-egy ilyen hiba lehetőség.

Hogyan előzhető meg a végbélrepedés és a végbélfekély?

A végbélrepedés kialakulásának megelőzésénél több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Elsősorban említeném meg a helyes táplálkozási módot. Ezek a megfelelő folyadékbevitel és növényi rostokban gazdag ételek fogyasztása, túl fűszeres, csípős ételek és a túlzott alkoholfogyasztás.

A végbélrepedés kialakulása mögött fennálló stressz elkerülésére kiegyensúlyozott, nem túlzásba vitt napi sportolás beiktatása a mindennapokba.

Mivel a székletürítést a fennálló seb fájdalmassá teszi, így sok beteg igyekszik székletét híg állagúvá tenni, azonban a folyamatosan fennálló híg széklet kerülendő, mivel ez a végbélcsatorna beszűküléséhez vezethet.

Kapcsolódó írások: