Aranyér: kialakulás, tünetek, kezelés

Mi az aranyér? Hogyan kezelhető?

Mi az aranyér?

Az aranyerek veleszületett anatómiai képletek. Feladatuk a vérkeringés megfordítása. Az aranyér sémája artéria, aranyeres érgomolyag, véna. Ez azt jelenti, hogy a vér funkcionális feladatok nélkül, a szív felől artériában áramolva, 120 higanymilliméteres nyomással az aranyeres érgomolyagon áthaladva, csatlakozva a vénához, a szív felé megy 50 higanymilliméteres nyomással.

A végbélcsatorna fejlődéstanilag speciális területe az embernek. A végbélcsatorna területén találkozik egymással egy fogazott vonalban (linea dentata) a belső, a külső és a középső csíralemez. A belső és a külső csíralemeznek önálló keringési rendszere van. Tehát a belső aranyerek a zsigeri rendszernek, a külső aranyerek a bőr és vázrendszerének az érintett keringés megfordító szervecskéi.

A belső aranyér a nyálkahártya alsó rétegében, a külső aranyér a bőr irha rétege alatt helyezkedik el.

A bemásolt szöveget a tudomány meghaladta, nem jó.

Mitől alakulhat ki és mik az aranyér tünetei? 

Egységes aranyér betegség nincs. A belső aranyerek panaszt okozó eltérései és a külső aranyerek panaszt okozó betegségei teljesen más úton, más patomechanizmus szerint alakulnak ki.

Mi a belső aranyér?

A belső aranyerek, mivel egész életünkben növekednek, egy idő után, a végbélcsatorna bemeneténél bedomborodást okoznak, mely miatt székletürítéskor nagyobb mechanikus terhelésnek vannak kitéve. A bél perisztaltika rendszeres hullámverést hoz létre, mely mozgás a széklet továbbítását biztosítja. Ez a hullámverés a végbélcsatornában fékeződik le. A hullámverés az anatómiai szerkezetet hosszú távon károsíthatja.

Mik a belső aranyér tünetei?

A belső aranyerek által okozott első tünet az, hogy fájdalommentes székletürítés végén, a széklettel friss piros vér ürül. A belső aranyerek működési zavarai fájdalommal soha nem járnak.

A belső aranyerek – ha bizonyos méretet elértek – akkor a fájdalom nélküli ürítéseknél a vér rendszeresen megjelenik (friss, piros vér). 

Belső aranyér kezelése: milyen lehetőségek vannak?

A belső aranyerek méretének rendezésére többféle megoldás létezik. Vannak a klasszikus műtéti megoldások, melyek jelentős műtét utáni fájdalommal és több hetes gyógyulási idővel hoznak eredményt. 

Emiatt minimál invazív technikák is kialakultak. Ezek között a leggyakrabban használatosak a barron ligatura (gumigyűrű elszorítás), illetve a szklerotizáló injekciós kezelések. Ezek mellett ide tartozik még az ultrahangos vezérlésű éraláöltések, a varrógépes aranyérzónás körkörös megkisebbítés, lézeres roncsolás, termikus és elektronikus roncsolások. 

Az eredményesség szempontjából a kezelési módok között nincs különbség. Jól végzett technika esetén viszont lényegesen kevesebb kellemetlenséggel érhető el a kellő eredmény, mint műtét esetén.

Mi a külső aranyér?

A külső aranyerek esetében az anatómiai helyzet egy kicsit módosult a belső aranyerekhez képest mégpedig úgy, hogy az artéria és a véna az aranyeres érgomolyag előtt egy direkt érkapcsolatban áll, tehát lehetőség van arra, hogy az aranyeres érgomolyag mellett az artéria direktbe töltse a vénát is.

Mik a külső aranyér tünetei?

A külső aranyeres keringési zavar akkor következik be, hogy ha ez a direkt meglévő érpálya megnyílik, mert ez általában zárva van és nincs benne áramlás. A megnyílást idegi és kémiai anyagok is előidézhetik. 

Ebben az esetben az aranyér kimeneti zónájában, azaz a vénában a nyomás megemelkedik és olyan magas lesz, hogy az aranyérből a vér nem tud a véna felé ürülni. 

Ilyenkor a végbélnyílás mellett egy fájdalmas duzzanat keletkezik. Ez annyira jellegzetes, hogy a beteg szinte perc pontosságra meg tudja mondani, hogy mikor kezdődött a folyamat. Ez a duzzanat – a pangó vér miatt – sötét, kékes színű lesz. 

A folyamat lehet rövid időtartamú és hosszan elhúzódó. Ha az aranyeres érgomolyagba nem alvad be a vér, tehát a véralvadás bekövetkezte előtt ez a közvetlen érpálya lezáródik, akkor a duzzanat lassan megszűnik, minden kellemetlenséggel együtt.

Amennyiben tartósan fennáll ez a direkt összeköttetés, akkor az aranyeres érgomolyagba betrombotizál a vér, a fájdalom tartósan fennáll. A duzzanat a nyomás fokozódás miatt a nyirokkeringést is gátolja. A nyirokkeringés rendeződésére általában egy hét kell. A nyirokkeringés rendeződésével a panaszok lényegesen enyhülnek.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A duzzanat kétféleképpen szűnhet meg természetes úton. Ha a bőr egy területen elhal és seb keletkezik, mozgásra, az ülés nyomására a thrombus az elhalt szövetekkel együtt kiürülhet. Ha a kiürülés teljes, a seb meggyógyul, a helyén legfeljebb egy kicsiny bőrredő marad. 

Abban az esetben, ha ez nem következik be, a szervezet az érpályát kitakarítja, mely több mint egy hónapot vesz igénybe, és a károsodott bőr egy bőrredővel jelzi, hogy mi történt az adott területen.

Ilyen típusú fájdalmas duzzanat megjelenésével 1-2 napon belül javasolt szakorvoshoz fordulni.

Emellett rendszeres vérzések esetén is mindig orvoshoz kell fordulni.

IDŐPONT PROKTOLÓGIAI VIZSGÁLATRA

Külső aranyér kezelése: milyen lehetőségek vannak?

Gyógyszeres kezelés lehetséges, ha időben jelentkezik a beteg, a panaszok kezdetétől 2-3 napon belül. A gyógyszeres kezelés eredménye némileg javítja a keringészavar rendeződését. Ha ez nem következik be egy szűk héten belül, akkor a duzzanat műtéti eltávolítása javasolt. A gyógyulás időtartama 4-6 hét. A műtét a thrombotizált külső aranyér eltávolítását jelenti.

Milyen szövődményei lehetnek a kezeletlen aranyérnek? 

Belső aranyérnél a vérzés rendszeressé válhat, mely súlyos vérszegénységet is eredményezhet.

Kiemelkedően fontos időben szakember segítségét kérni, mivel az elhanyagolt aranyér betegségnek is lehetnek szövődményei. Itt is megkülönböztetünk belső és külső aranyeres problémával összefüggő szövődményeket.

Időben nem kezelt külső aranyeres keringési zavar esetében bőrnövedék marad vissza a végbélnyílás peremén, mely esztétikai problémát okozhat a betegnek és zavaró lehet a napi tisztálkodási folyamataiban. A nem megfelelően kezelt belső aranyér mindennapos életben kezdetben kisebb kellemetlenségeket okoz (nedvedzés, vérzés). 

Aranyér műtét után: gyógyulási folyamat, javallatok

Aranyér műtétet követően fontos, hogy mielőbb térjünk vissza a napi rendszeres táplálkozási rutinunkhoz. Ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra a megfelelő napi folyadékbevitelre, a túlzottan csípős vagy fűszeres ételek, valamint a tömény alkohol fogyasztásának elkerülése mellett.

A beavatkozást követő gyógyulási folyamat természetes része a seb vérzése, váladékozás és a fájdalom.

A teljes gyógyulási idő egy hónap, mely idő alatt rendszeres díjmentes kontroll vizsgálatokra kell megjelennie rendelésünkön.

PROKTOLÓGIAI RENDELÉS

Műtétet követően még inkább fontos az intim higiénia szabályainak betartása azzal a kivétellel, hogy a seb miatt nem javasolt a wc papír használata, mivel az könnyen felsértheti a bőrt, lassítva ezzel a gyógyulási folyamatot. Javasolt a tusfürdő, szappan használatának kerülése e területen zuhany használatával.

A belső aranyeres panaszok esetében a klasszikus műtéti beavatkozások helyett a minimál invazív technikák alkalmazása javasolt, mivel ezeknél kevesebb szövődmény lehetséges (korai és kései fázisban egyaránt), valamint ezek a technikák nem zökkentik ki a beteget a napi rutinból, így a kezelés alatt végezheti a munkáját.

Hogyan előzhető meg az aranyér? Mire érdemes odafigyelni?

A közhiedelemben téves elképzelés van az aranyeres betegségekről. Akkor, amikor aranyeres panaszokról beszélünk fontos megjegyeznünk, hogy az aranyér a végbél utolsó szakaszának természetes képződménye. Így, amikor aranyeres betegségről beszélünk, akkor e szervünk megbetegedéséről van szó, nem pedig aranyér kialakulásáról.

Mint említettük az aranyér megbetegedése korunk népbetegségének számít. De mit tehetünk ellene? Előfordulhat veleszületett hajlamosság a betegségre, de sok egyéb más tényező is közre játszhat. A belső aranyerek esetében a panaszok kialakulását sietteti a tartós hasüregi nyomás megemelkedése. Így az elhízás, a szervezet túlzott fizikai megterhelése, életmódbeli hiányosságok (ülőmunka, mozgáshiány) is szerepet játszik a panaszok kialakulásában, valamint a túlzott alkohol ill. fűszeres ételek fogyasztása. 

A külső aranyér esetében a keringés gyorsításának szükségét az agy minden időben kiválthatja (pl. hirtelen megijedés, túlzott fizikai terhelés, hidegre ülés), így nincs lehetőség a megelőzésre.

Kapcsolódó írások: