Végbéldaganat: okai, tünetei, kezelése

Mitől alakul ki vébéldaganat?

Milyen daganatai lehetnek a végbélnek? 

A végbélnek  vannak jó és rosszindulatú daganatai. 

Jóindulatú végbéldaganatok

A jóindulatúak közül a polypokról részletesen itt tájékozódhatunk:

Ezen kívül a végbélben előfordulnak még a kötőszövetnek (fibróma) és a simaizomnak (mioma) jóindulatú daganatai.

Hogyan kezelhetőek a jóindulatú végbéldaganatok?

A jóindulatú daganatok nagyon ritkák (a polypok kivételével), műtétre ritkán kerülnek.

IDŐPONT PROKTOLÓGIAI VIZSGÁLATRA

Rosszindulatú végbéldaganatok

A rosszindulatú daganatok jellemzője a gátlástalan növekedési hajlam, a határok  átlépése és távoli fiókdaganatok képzése a nyirok és vérpályák segítségével. 

A végbélben végbélráknak a nyálkahártya mirigyeiből kiinduló rosszindulatú daganatot hívjuk.

Hogyan kezelhetőek a rosszindulatú végbéldaganatok?

A rosszindulatú daganat lehetősége esetén kötelező a szövettani vizsgálat. Rosszindulatú daganat esetén jogi előírás szerint onkológiai bizottság dönt a kezelésről.

A kezelési lehetőségeket a diagnózis felállításakor megállapítható betegség előrehaladottsági szintje határozza meg. Sebészi és onkológiai (az orvostudomány rákos daganatokkal foglalkozó ága) kezelések és ezek kombinációi jönnek szóba.

Mitől alakulhat ki végbéldaganat? 

A daganatok kialakulásában a genetikai program hibáin kívül az élelmiszer vegyipar vegyületei is fontos szerepet játszanak.

Megelőzhető-e a végbéldaganat kialakulása?

A végbéldaganat kialakulása nagyrészt a velünk született genetikai állomány bizonyos hibáiból következik be. Egyes esetekben bizonyos genetikai hibák már fiatal korban 15 év alatt is végbéldaganatot tudnak kialakítani. Ezektől eltekintve a genetikai hajlam általában az 50. életkor után teszi gyakoribbá a végbéldaganatot. Az elmúlt három generációban a végbél daganatok gyakorisága a tízszeresére emelkedett. Ennek az oka az, hogy a táplálékainkat döntő többségében élelmiszer gyárak állítják elő. Ezek az élelmiszer vegyipari termékek tartós fogyasztása emeli meg ilyen szinten a végbéldaganat gyakoriságát.