Végbél előesés, kifordult végbél kezelése

Hogyan kezelhető a kifordult végbél és a végbél előesés?

Fontos tudni, hogy a végbélcsatorna előesés és a végbél kifordulása két különböző betegség. 

Mit jelent a végbél előesés?

Végbél előesésről beszélhetünk, ha a végbélcsatorna rétegei között van a megcsúszás.

Mi vezethet a végbél kifordulásához? 

Kifordulásról pedig akkor beszélhetünk, ha a végbél teljes vastagságában belecsúszik a saját üregében és teljes vastagságában fordul ki. 

Milyen tünetei vannak a végbél kifordulásnak és a végbél előesésnek?

A végbél előesés azt jelenti, hogy a végbél csatorna vagy szektoriálisan vagy egészében kifordul. Ilyenkor a normálisan a végbélcsatornában elhelyezkedő szövetek a külvilágra kerülnek. A végbélcsatornában lévő szövetek színe a bőr színéhez képest teljesen más, narancsos vörös. A kifordult részek hámborítása a bőrrel ellentétben egyrétegű hengerhám. A külvilágban ez váladékozást jelent, ami bélnedv és vér leggyakrabban.

A végbél kifordulásnál van egy vezérpont, ahol a bél önmagába belecsúszik és ilyenkor a bél tulajdonképpen megduplázódik és a kiforduló rész a bél teljes vastagságában jelenik meg a végbélnyíláson. 

Milyen kezelési lehetőségei vannak a végbél előesésnek és a kifordult végbélnek?

A végbél előesés esetében egy rögzítéses műtét a megoldás, mely a végbélcsatorna minden rétegét a megfelelő magasságban rögzíti egymáshoz. 

A kifordult végbél esetében egy genetikailag rögzített kötőszöveti betegség áll fenn. A megoldás ilyenkor a vezérpont elhelyezkedésétől függ. Vagy a vastagbél egy jelentős részének eltávolítása a megoldás vagy a vezérpont és a környezetének hálóval történő rögzítése a medencefalhoz.

IDŐPONT PROKTOLÓGIAI VIZSGÁLATRA

Kapcsolódó írások: