Széklet inkontinencia: okai, kezelése

Mi a széklet inkontencia?

Mi a széklet inkontinencia?

A széklet inkontinencia a széklet tartási funkció elégtelen működését jelenti.

Milyen fokozatai vannak?

A széklet inkontinencia fokozatai:

• a gázok,

• a folyadék,

• a szilárd széklet tartásának képtelensége.

Mik a széklettartási rendszer pillérei?

1.Rectoanalis barrier

Ez a zárási gát mely több, mint 300 higanymilliméteres nyomást is fel tud tartani.

A gát elemei:

• Rectoanalis szög, mely 90° A végbél és a végbélcsatorna tengelyének a szöge, mely miatt a nyomás a végbél hátsó falára nehezedik és nem a kijáratra.

• A záróizmok szorító ereje. (Két záróizomcső van, egy zsigeri eredetű sima izom és egy külső csíralemez vezérlésű, harántcsíkolt izomcső. Ezt az izomcsövet tudjuk akaratlagosan szabályozni.)

• A belső aranyeres párnák, melyek egész életünkben növekednek, tekintettel a várható anatómiai szerkezet és beidegzés romlására. A belső aranyeres párnáknak ugyan az a szerepe, mint az ablaknál a gumiszivacsnak.

2. Compliance

Amely a végbél ampullájának rugalmas izom által is meghatározott tágulékonyságát jelenti. Ez a tulajdonság teszi lehetővé, hogy nyomás emelkedés nélkül egyre több béltartalmat tudjon tárolni a végbél.

3. Zárási rendszer szenzitivitása

Ami azt jelenti, hogy az érzékelő egységek információit szállító idegek a mozgási parancsokat szállító idegek, valamint a közvetlen reflexközpont és az e fölött a központi idegrendszerben elhelyezkedő központok a feladatoknak megfelelően működnek.

IDŐPONT PROKTOLÓGIAI VIZSGÁLATRA

4. Széklet konzisztenciája

Ez azt jelenti, hogy a bélgázokat, a folyékony székletet nehezebb megtartani, mint a szilárd székletet, tehát az ideális helyzet a formált széklet ürítése.

Kapcsolódó írások: